Del 1
Enkelt uttryckt innebär factoring att ett företag säljer eller belånar sina fakturor. Detta görs genom ett finansföretag eller en bank som erbjuder factoringtjänster.
Som företagare har du löpande utlägg i form av inköp, löner och skatt, men det tar lång tid innan du får betalt av din slutkund. Det är inte heller ovanligt att större företag låter underleverantörer agera ”bank”, genom att kräva långa kredittider. Vissa bestrider till och med fakturor smått rutinmässigt, vilket leder till ännu längre kredittider. Ett bra sätt att undvika likviditetsproblem i dessa situationer kan vara att sälja eller överlåta sina fakturor och på det sättet få in kontanta medel i verksamheten.
I Sverige används främst tre olika typer av factoring:
På papperet kan det kanske låta bäst att välja fakturaköp utan regress. Då slipper man väl risken? I de flesta fall är det faktiskt tvärtom och du behåller risken ändå, vilket många är omedvetna om. Vår rekommendation är därför att välja fakturaköp med regress eftersom det innebär många fördelar.
Att sälja eller belåna sina fakturor är ett sätt att snabbt få in kontanta medel till företaget. I del två i vår factoringskola går vi igenom vilka affärsmässiga fördelar du kan få av att använda factoring.